Marxes de viatge?

12 juliol 2018
12 juliol 2018, comentaris Comentaris tancats a Marxes de viatge?

Recollim un seguit de recomanacions que et poden ser d’utilitat per poder gaudir del teu viatge.

 

Sabies que…

Algunes malalties tropicals poden manifestar-se al cap de mesos d’haver tornat del viatge? És molt important que quan tornis del viatge si et sents malalt, amb febre, mareigs, vòmits, diarrea, o tens alguna ferida que no es cura o empitjora, consultis el teu metge i li comuniquis a quin país has estat.

  • Abans de sortir de viatge visiteu al metge o metgessa de capçalera en cas de tenir una malaltia crònica. Haureu de portar les receptes dels fàrmacs que preneu habitualment i també haureu de portar-ne suficients segons la duració del vostre viatge.És important programar una visita amb el centre de vacunacions internacionals 4 setmanes abans de marxar. Us donaran consells útils específics per al viatge que realitzis així com també t’informaran i et recomanaran sobre les vacunes que precises per viatjar al teu destí. (Consulta aquí el teu centre. Pots demanar cita prèvia per internet http://www.msssi.gob.es/profesionales/saludPublica/sanidadExterior/salud/centrosvacu.htm)En aquesta altra pàgina podràs trobar un mapa mundial interactiu on podràs assenyalar el teu destí i obtindràs informació rellevant sobre les vacunes recomanades, noticies sanitàries i fins i tot les adreces de les ambaixades.                    (http://www.viajarsano.com/flash/popup.html)
  • És important escollir una roba i calçat adequats, ja que la sudoració és molt profusa si viatges a algun país tropical. Els vestits hauran de ser de fibres naturals (lli, cotó), lleugers, no ajustats i de color clar. No oblidis el barret i les ulleres de sol homologades.
  • Contractar una assegurança mèdica és molt recomanable per fer front a les malalties, tractaments, accidents o altres despeses mèdiques que poguessin sorgir durant el viatge.
  • No us oblideu de portar una petita farmaciola. Aquest ha de permetre realitzar les primeres cures i tractar petits trastorns com febre, dolor d’estomac, mal de cap. Preneu nota de tot allò que us haureu d’emportar:o   Material de cures per solucionar petites ferides, erosions, traumatismes: gases, venes, tisores, pinces, tiretes i solució antisèptica per desinfectar les ferides (la clorhexidina o la povidona iodada)o   Termòmetre digitalo   Antitèrmic per si hi ha febreo   Antiàlgic per si hi ha doloro   Antiinflamatori per si hi ha inflamacióo   Antibiòtic per si hi ha infecció (us l’haurà de recomanar i receptar, si ho creu necessari, el vostre metge/metgessa abans de sortir de viatge)o   Antihistamínics per si presentes al·lèrgia

    o   Antidiarreics per si hi ha diarrea (no prendre’n si s’acompanya de febre o sang a la femta)

    o   Antiàcid si hi ha una digestió pesada

    o   Laxants per si hi ha restrenyiment

    o   Crema o pomada per a la inflamació de les picades d’insectes

    o   Sals de rehidratació oral

    o   Pastilles potabilitzadores de l’aigua

    o   Antipalúdics (si han estat indicats pel centre de salut internacional)

    o   Medicació que utilitzeu habitualment

    o   Preservatius

    o   Repel·lent d’insectes per evitar malalties que poden transmetre certs mosquits (amb una concentració per als adults de dietiltoluamida (DEET) d’entre el 35 i el 50% si aneu a un país amb risc de febre groga i/o paludisme)

    o   Protectors solars d’alta protecció.

    • Recorda seguir les indicacions que us ha donat el metge/metgessa en quant a dosis i forma d’administració, no obstant no oblideu els prospectes dels medicaments per si teniu qualsevol dubte.
    • Presteu especial atenció a les indicacions del vostre pediatre si viatgeu amb criatures.

     

  • Durant el viatge, vigila l’aigua! La de consum cal que sigui embotellada i precintada.
  • Per raspallar-te les dents i rentar el menjar utilitza aigua embotellada, bullida o desinfectada amb pastilles potabilitzadores.
  • Evita els glaçons en l’aigua, en les begudes refrescants alcohòliques, i els aliments.
  • Les begudes calentes, preparades amb aigua bullida, com el te el cafè, es poden consumir sense risc.
  • Compte amb el menjar! Pot ser transmissor de malalties infeccioses.
  • De fruita menja’n només si l’has pelada tu. Evita els sucs de fruites naturals i les amanides.
  • La verdura, la carn, el peix o qualsevol altre aliment ha d’haver estat cuinat.
  • Evita els gelats sense envàs, la rebosteria i qualsevol derivat làctic que no hagi estat tractat amb calor.
  • Menja sempre aliments frescos acabats de cuinar, quan encara estiguin calents. No mengis res cru.
  • Evita banyar-te en rius i llacs, perquè hi ha perill de contraure malalties parasitàries. Si camines per rius cal que vagis ben calçat.
  • Si fas submarinisme, recorda que han de passar almenys 24 hores entre l’ultima immersió i el vol.
  • Sigues cautelós amb els animals, encara que tinguin aparença dòcil. Protegeix-te de les picades d’insectes o de qualsevol altre animal utilitzant pantalons llargs i botes.
  • En determinats països, la SIDA i altres malalties de transmissió sexual són molt freqüents. El preservatiu és el mitjà més eficaç per prevenir-les.
  • A l’avió, per evitar el síndrome de la classe turista, belluga i estira les cames i els braços facilitant la circulació de la sang: fes algun tomb pel passadís de l’avió.
  • Ens ha semblat molt interessant adjuntar-vos el següent decàleg del turisme responsable realitzat per la comissió de cooperació i salut Internacional- CAMFIC 2009.No oblidem mantindre una actitut de respecte vers les persones que ens trobem al país que viatgem i els llocs que visitem.o   Adquireix una bona guia i/o informació de viatgers veterans que inclogui un resum d’història, cultura, legislació i situació actual del país. T’ajudarà a entendre la idiosincràsia de cada poble i evitaràs malentesos. És recomanable que inclogui frases o fórmules senzilles en els idiomes locals.o   Estalvia recursos naturals. Fes-ho també a casa teva, i pensa que poden ser escassos en el país que t’acull. Tingues cura a tancar aixetes, llum i aire refrigerat cada cop que surtis del teu allotjament.o   Demana permís per fer fotografies a gent. Si no domines l’idioma, un somriure i la voluntat d’entendre’s pot ser suficient.o   Recolza les empreses locals. Si pots triar, escull hotels i establiments de propietat autòctona encara que siguin més modestos. Fes servir guies o operadors turístics i medis de transport del país. No adquireixis artesania feta amb material provinent de fauna o flora salvatge, sobretot si prové d’espècies protegides. Qui adquireix o importa patrimoni històric o cultural sense els permisos pertinents és, planament, un espoliador.o   Accepta la diversitat cultural dels estats. Són un patrimoni de tota la humanitat. Sigues respectuós amb els drets dels pobles indígenes i les nacions oprimides.o   No regalis llapis, diners o caramels als nens. Fomentes l’actitut mendicant. Si pensaves destinar una quantitat a això, dóna-la a un projecte d’una institució o ONG públicament reconeguda amb activitats sobre el terreny.o   El turisme sexual organitzat és un exemple cruel d’explotació. Tingues una actitud ferma en contra.

    o   Valora les normes de conducta i de vestir locals. Les idees sobre el que és correcte, el que és moda o el que és bon gust varien segons els països. Determinades indumentàries poden ser interpretades com un intent de desculturalització per part la gent més conservadora. Entre la teva llibertat d’expressió i l’acomodació al protocol existeix un equilibri que has de buscar.

    o   No parlis malament dels polítics o del govern del país que visites. Cada estat ha de resoldre els seus propis problemes. Un estranger que critica a tort i dret adopta una actitud prepotent.

    o   Sigues amable, pacient i gaudeix intensament del viatge. No dubtis a sol·licitar informació o ajut si en necessites, en la seguretat que et seran donats per la població autòctona.


Referències

–       Generalitat de Catalunya. Quan preparis el teu viatge no et descuidis la salut. Disponible en:http://www20.gencat.cat/docs/canalsalut/Home%20Canal%20Salut/Professionals/Temes_de_salut/Vacunacions/documents/3ai.pdf
–       Generalitat de Catalunya. Recomanacions per a viatgers. Disponible en: http://www20.gencat.cat/portal/site/canalsalut/menuitem.af261f715269a25d48af8968b0c0e1a0/?vgnextoid=f694c118ab2da210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD#div_04

–       Ministerio de sanidad y consumo. La salud también viaja. Disponible en: http://www.msssi.gob.es/profesionales/saludPublica/sanidadExterior/salud/home.htm

–       Viajarsano.com

–       Viajartranquilo.com

–       Lluis Valerio, Luis Solsona, Silvia Barro, Carme Roca, Mª José Llorens, Lola Guerrero i Daniel Ferrer-Vidal. Decàleg del turisme responsable. Comissió de Cooperació i Salut Internacional- CAMFIC. Juny 2009. Disponible en: http://projectes.camfic.cat/CAMFiC/Seccions/GrupsTreball/Docs/Cocoopsi/Decaleg_turisme_responsable.pdf

Comments are closed.