Gaudeix de l’estiu a l’aire lliure!

9 juliol 2021
9 juliol 2021, comentaris Comentaris tancats a Gaudeix de l’estiu a l’aire lliure!

Et donem consells per a protegir-te del sol.

L’efecte més immediat de l’exposició intensa a les radiacions ultraviolades provinents del sol és l’envelliment prematur de la pell per pèrdua d’elasticitat i ressecament, i l’aparició de taques i arrugues.

Pot consultar aquí la predicció de la radiació ultraviolada a la seva ciutat (http://www.aemet.es/es/eltiempo/prediccion/radiacionuv)

Recordem també que la pell té memòria i els seus efectes són acumulatius i progressius. S’ha demostrat que l’acumulació de cremades solars al llarg dels anys és la causa més important de l’aparició de melanoma (càncer de pell) en l’edat adulta.

L’aplicació de productes fotoprotectors per a les radiacions ultraviolades A i B no es pot considerar una manera totalment segura de protegir la pell, ni un mitjà per perllongar l’exposició al sol.

Pren el sol de manera segura seguint els següents consells:

 •  Al mercat existeixen diferents complements alimentaris amb acció específica per a protegir i preparar la pell de l’adult per a l’exposició solar. Contenen vitamines (E,C) i oligoelements (Se) d’acció antioxidant, carotenoides i altres extractes com la falguera Polypodium leucotomos, que protegeixen la pell dels radicals lliures i el dany cel·lular produït pel sol i per tant, ajuden a prevenir l’envelliment, les al·lèrgies al sol i les taques, al mateix temps que ajuden al bronzejat. Aquests productes es poden començar a prendre via oral quinze dies abans de l’exposició solar i si és precís durant tot l’estiu. No obstant, no eximeixen de l’ús de fotoprotectors tòpics.
 • Encara que el dia estigui ennuvolat no t’oblidis de protegir-te la pell, les radiacions solars travessen aproximadament un 90% dels núvols.
 • Aplica’t el protector 30 minuts abans de sortir de casa de manera homogènia. Donat que l’índex de radiació ultraviolada a l’estiu és molt alt s’haurà d’aplicar diàriament vagis o no a la platja.
 • Escull el fotoprotector més adequat per a tu segons:- El teu fototip
  • Fototip I:         Pell blanca molt sensible que mai es bronzeja
  • Fototip II:       Pell blanca sensible que es bronzeja amb dificultat
  • Fototip III:      Pell intermitja que envermelleix abans de bronzejar-se
  • Fototip IV:      Pell morena que es bronzeja fàcilment
  • Fototip V:       Pell fosca
  • Fototip VI:      Pell negra

  – El teu tipus de pell: seca, grassa o mixta.

  – La teva edat: les criatures, els adolescents, les embarassades i els ancians requereixen fotoprotectors més alts perquè tenen la pell més sensible.

  – La zona del cos: la cara, els llavis, el coll i l’escot són zones més sensibles.

  – Si presentes taques, pigues, al·lèrgia solar o cicatrius.

  Depenent de les vostres característiques personals i l’activitat que vagis a realitzar s’haurà d’aplicar un fotoprotector amb un factor de protecció solar (FPS) específic.

  No es recomanen en cap cas fotoprotectors amb un FPS inferior a 20.

  Existeix en el mercat una àmplia gamma de productes segons tipus de pell, amb diferents FPS, diferents textures per escollir, presentacions diferents i fins i tot dirigides a diferents grups de persones com pot ser per a esportistes que suen i requereixen un fotoprotector que s’absorbeixi ràpidament.

  T’aconsellem que consultis amb el teu farmacèutic/a qui podrà ajudar-te a escollir el més apropiat per a tu i per a les teves característiques personals.

   

 • Si hauràs d’estar exposat un temps perllongat al sol, a la platja, a la muntanya, fent esport hauràs de repetir l’aplicació del fotoprotector cada dues hores o després del bany a l’aigua.Fes-ho encara que estiguis sota el para-sol o a l’ombra ja que les radiacions solars es reflecteixen i poden incidir sobre la pell encara que no estigui exposada directament.
 • Igual d’important és protegir la pell de la radiació solar que els ulls, per això és fonamental utilitzar ulleres de sol homologades i de qualitat que absorbeixen el 100% de les radiacions ultraviolades A i B.
 • Un aliat per a evitar una insolació pot ser el barret o la gorra si estem massa temps exposats al sol, escull-ne un de transpirable, de color clar i amb visera o ales per protegir la cara, coll i orelles. Cobrir el cos amb roba és la millor manera de protegir la pell quan no s’està a l’ombra.
 • Eviteu l’exposició al sol entre les 12 i les 16 hores perquè es el moment en que la radiació solar és màxima.
 •  Incrementa l’aportació d’aigua per a que la pell es mantingui hidratada per fora i per dintre.Hi ha aliments que ens ajuden a mantenir la pell en les millors condicions per afrontar aquesta època de l’any, per exemple, els betacarotens que estan presents en la pastanaga o en el pebrot, o els antioxidants presents en els cítrics i altres fruits.
 • Hem de tenir especial cura amb els més petits. No exposarem al sol les criatures menors de 3 anys ja que tenen la pell molt sensible.Podeu trobar més informació útil i consells per a la fotoprotecció dels teus fills a través de la plataforma www.isdinsunlab.com
 • La cura de la pell ha de continuar després de l’exposició al sol amb l’aplicació d’una bona crema hidratant o aftersun sobre la pell neta i seca, és necessari per hidratar, alleujar i reparar els danys produïts i la prepara per a una exposició solar posterior.

 

Sabies que…

Hi ha fàrmacs que poden provocar una reacció de fotosensibilitat? Alguns d’aquest fàrmacs, d’ús molt habitual, fan que la nostra pell estigui més sensible a la radiació solar.

Pots consultar aquí els medicaments que poden provocar reaccions de fotosensibilitat. Aquesta taula va ser elaborada pel COF de Badajoz. Ha estat traduïda per l’Àrea Tècnica Farmacèutica del Col.legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona.

 

Fotosensibilitat

DESCARREGAR PDF


Referències:

–       Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Canal Salut. Eviteu exposició excessiva al sol. [Consultat el 29/07/2014] Disponible en: http://www20.gencat.cat/portal/site/cancer/menuitem.6877f76ecea739f796072d10b0c0e1a0/?vgnextoid=aceab56340108210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=aceab56340108210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD

–       Cortés, L. Los cinco consejos básicos para aplicar de manera correcta la protección solar. Correo Farmacéutico semana del 28 de abril al 4 de mayo del 2014. Página 16

–       Alonso, M.J. ¿Que he de hacer para cuidarme en verano?. El Farmacéutico. Es Profesión y cultura. 1 de junio de 2014 Nº 506.. Página 20

–       La información rigorosa y el asesoramiento professional son dos piezas clave para prevenir el cáncer de piel. 10 consejos para protegerse del sol. Farmacéuticos. Junio 2014 Nº 396.. Página 20

–       García, M. 20 consejos bajo el sol. Mi Farmacéutico junio 2014nº 59.Página 10-12

–       Camps, M. Boté, P. Salud y bellesa durante el verano. Guía pràctica de tu Farmacéutico. Ediciones Mayo 2014. www.alphega-farmacia.es

Comments are closed.